Πρώτες βοήθειες σε άτομο εν μέσω πυρκαγιάς

  1. Μεταφέρετε το θύμα σε ασφαλές μέρος.
  • Το θύμα που τα ρούχα του έπιασαν φωτιά, δεν πρέπει να αρχίσει να τρέχει γιατί έτσι η φωτιά φουντώνει περισσότερο, ούτε να στέκει όρθιο γιατί έτσι είναι πιο εύκολο να εισπνεύσει τις φλόγες και να πιάσουν φωτιά τα μαλλιά του.
    Αντίθετα, πρέπει να ξαπλώσει στο έδαφος όπου το τύλιγμα με μια μάλλινη κουβέρτα, το βρέξιμο με άφθονο νερό ή και μόνο το κύλισμά του θα βοηθήσει το σβήσιμο.
  • Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε πηγή νερού για σβήσιμο της φλόγας.
 
  • Εκτελέστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, αν είναι ανάγκη.
  • Ρίξτε άφθονο νερό στην εγκαυματική επιφάνεια . Αν αυτό γίνει μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να σταματήσει την εγκαυματική διεργασία στους ιστούς, να ελαττώσει το βάθος της βλάβης και να μειώσει τον πόνο. Μετά τα 10 λεπτά η θερμοκρασία των ιστών πέφτει μόνη της εξαιτίας απώλειας θερμότητας στο περιβάλλον. Η παρατεταμένη έκθεση του εγκαυματία σε ψυχρά επιθέματα μπορεί να προκαλέσει βαριά υποθερμία, με επακόλουθο shock και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες.
  • Όλα τα ρούχα γύρω από το έγκαυμα πρέπει να απομακρυνθούν με προσοχή ώστε να μην τραβηχτούν υφάσματα που έχουν κολλήσει πάνω σε αυτό
· Όταν παρουσιάζεται ενεργός αιμορραγία, πρέπει να γίνεται πιεστική περίδεση και να αντιμετωπίζονται όλες οι σχετιζόμενες κακώσεις πριν την κάλυψη της περιοχής του εγκαύματος.
 
  • Ο εγκαυματίας πρέπει να τυλιχτεί με ένα καθαρό ή αποστειρωμένο ύφασμα. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση οποιουδήποτε καλύμματος του οποίου το υλικό ξεφτίζει και αφήνει υπολείμματα πάνω στο έγκαυμα, καθώς και η χρήση οποιασδήποτε κρέμας ή διαλύματος. Όλοι οι καμένοι ιστοί πρέπει να καλυφτούν με στεγνά επιθέματα. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του θύματος.
  • Ο αρωγός δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξει τυχόν υπάρχουσες φλύκταινες (φουσκάλες) γιατί αυτές αποτελούν έναν μηχανισμό προστασίας.
  • Δαχτυλίδια και κοσμήματα πρέπει να αφαιρεθούν από τον τραυματία γιατί συγκρατούν θερμότητα και τα δάχτυλα που έχουν καεί θα εξογκωθούν. Αν δεν έχουν καεί, θα εξογκωθούν αργότερα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων των υγρών.
  • Μεταφέρετε το θύμα σε κατάλληλο νοσοκομείο.
· Αν η πυρκαγιά συνέβη σε κλειστό χώρο ή εμπλέκονται προϊόντα πετρελαίου, υπάρχει υποψία δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα.